En jul uten glede
Utdrag fra novelle av Silje Dising
  ”På tide med champagne!” roper morfar. Han står i døra fra kjelleren med en støvete glassflaske i hendene og et stort glis om munnen. Forslaget hans blir fulgt med hurrarop fra alle kanter av stua. Onkler, tanter, tremeninger. Hele familien. Bare jeg er likegyldig. Hvorfor skulle jeg ikke være det? Hva er vel så spesielt med en champagneflaske?

”For en god ide,” sier mor. ”Hvorfor ikke gjøre det nå som alle er her?” Hun springer inn på kjøkkenet med sine høyhælte sko, og kommer balanserende ut med et svært brett med glass.

Jeg ser resten av familien stime seg rundt morfar. Det er like før han skal til og spette av flaskekorken, et syn alle selvfølgelig må ha med seg. Pøh! Jeg griner på nesa. Tullinger!

Pang! Korka flyr i været. Treffer taket, slår i veggen, og havner ned i den ene tomme lomma til adventskalenderen på veggen. Der, i luke nummer 14 ligger den, men at den havnet der var det selvfølgelig bare jeg som så. De andre er travelt opptatt med å le og hoie høyt over den svære strålen med champagne som spruter ut av flasken i morfars hånd. Jeg rister oppgitt på hodet og planter øynene i adventskalenderen igjen...

 

Les hele novellen i juleantologien Desember, utgitt 2010 hos forlaget Publica Bok.

@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)