Resultat av juleskrivekonkurransen i ULFF 2014;
«Dyrenes jul»!
Vurderingen av tekstene til juleskrivekonkurransen til Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF), januar 2015.

Konkurranseutlysningen som ble sendt ut i god tid før jul (november 2014), oppga et gitt tema, og oppgaven var å holde seg innenfor det. Utgangspunktet for denne konkurransen er å skrive ut fra temaet «Dyrenes jul». Man behøvde ikke bruke det som tittel, men som tema og utgangspunkt. Se gjerne utlysningsteksten

Vi har fått inn to besvarelser, begge fra eksisterende medlemmer. Her er vurderingene:

1. plass: Min hektiske julefred med hale, skrevet av Synne

Forfatteren av denne teksten har satt hunden sin i sentrum, og forteller levende og personlig om det å ha en hund i huset, og spesielt i julen. Noen små ordfeil innimellom, men teksten er skrevet på en sjarmerende og troverdig måte, med mye innlevelse og fortellerglede. Hvis vi skulle peke på noe, kan vi si at en del av historien kanskje er litt for fortellende, men vi synes ikke det gjør noe fordi forfatteren viser en så stor innlevelse og ekte dyreinteresse i sin historie.

Selv om forfatteren har tatt utgangspunkt i en sann historie, har hun gjort den om til en julefortelling slik at den likevel faller innunder skjønnlitteratur, og det er et godt grep! Vi blir kjent med Aiko og alle hans sprell og påfunn. Dette er en fin, koselig og morsom julefortelling, og den har også en kreativ og spennende tittel som gir lyst til å lese videre, noe vi i utlysningen av konkurransen presiserte at vi la vekt på. Gratulerer så mye med 1. plass!

2. plass: En julenissehistorie, (Forfatternavn er slettet etter avtale.)

Forfatteren viser mye fantasi, moro og fortellerglede i sitt konkurransebidrag. Men oppgaven var å lage en historie rundt temaet Dyrenes jul. Denne historien forteller oss om nissenes jul. Det er nevnt dyr i historien, for eksempel nissehunden Julekrøll, men dyrene fungerer kun som bipersoner, det er nissene som er hovedpersonene i historien og i fokus.

Vi ser at historien også er litt farget av rødnisser og blånisser, og det er artig at julens barne-tv-figurer er lekt videre med i denne historien, men det er jo en slags kopi av elementer fra reelle produksjoner, og blir derfor ikke originalt nok. Språket er også tidvis er litt stivt og kunstig fremstilt, med enkelte rim og nødrim her og der, selv om hovedteksten stort sett er uten rim. Her finner vi også litt fra flere sjangre. Teksten er satt opp som et dikt, men fungerer ikke som det, heller som et eventyr. I tillegg er vi nødt til å påpeke en kjedelig og lite inspirerende tittel, som ikke gir en lyst til å lese videre. Det stod spesifisert i utlysningsteksten at en del av oppgaven er å finne en inspirerende tittel, i og med at tittelen er så viktig for å gi leseren lyst til å lese.

Imidlertid er det blitt sagt om dette bidraget at «det var fengende og hadde en del overraskelsesmomenter». Det er helt riktig, men det er viktig å følge oppgavelyden når man skal sende inn til en konkurranse. Men forfatterens fortellerglede og ideer mangler det ikke på, den delen skinner veldig igjennom og gir historien et stort pluss!Historien publiseres hvis forfatteren ønsker det.

Konklusjon av konkurransebidragene.

Dette er to helt ulike typer historie, den ene er skrevet ut fra en opplevelse med det å ha hund i huset, altså en sann historie som likevel holder seg innunder skjønnlitteratur, den andre er et eventyr og veldig oppdiktet. Begge har potensiale i seg. Det som likevel får oss til å velge «Min hektiske julefred med hale» som vinnerhistorien, er at forfatteren her har fulgt oppgavelyden, og tittelen er spennende og gir lyst til å lese. Vi skjønner med en gang at det kommer til å handle om dyr, og det er viktig å gripe leserens oppmerksomhet med en gang.

Rent skriveteknisk fins det småting å plukke på i begge tekstene, oppgaven vår var å finne den beste teksten ut i fra utlysningen. Og vi har funnet en verdig vinner i årets konkurranse! Til slutt vil vi gratulere Synne så mye som vinneren av juleskrivekonkurransen julen 2014! Vinnerteksten leses på www.ulff.com og på våre sosiale medier.

Synne får gratis medlemskap for 2015 i premie, pluss heder og ære!

Vennlig hilsen styret i
ULFF – Unge Lovende Forfatteres Forening
v/ Gro Jeanette Nilsen


Dyrenes jul, skrivekonkurranse, ULFF, Unge Lovende Forfatteres Forening, konkurranse, dyr, skrivekonkurranse, skrivekonkurranse, ULFF, Unge Lovende Forfatteres Forening, konkurranse, dyr

@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)