Gro Jeanette NilsenJeg har alltid visst at det var skriving jeg ville drive med resten av mitt liv. Jeg er leder i Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF) , etablert 2001, og kontakten med deltakerne inspirerer meg! Noen er veldig aktive, andre skriver i perioder. Alle er med på sin måte med sitt nærvær, til tross for eventuell geografisk avstand. Dette er spennende og lærerikt! Jeg hadde lenge en rolle som redaktør på et felles bokprosjekt også – for juleboken Desember - en juleantologi som vi i ULFF arbeidet med i lengre tid. Boken ble utgitt på forlaget Publica Bok i oktober 2010, og i 2011 kom den som e-utgave også. Flere av mine noveller og dikt er utgitt i den.

I april 2016 fikk jeg en omfattende og veldig personlig virkelighetshistorie utgitt i boken Turen jeg aldri glemmer (Red: Aleksander Gamme) på forlaget Cappelen Damm. Jeg er en av flere forfattere, men har mitt eget kapittel i boken, min egen historie inkludert flere bilder.
I november 2014 fikk jeg også to av mine dikt utgitt i en ekstern bok, Livsglede, (Red: Lise Askvik) i på Nova forlag. Også i 2006 fikk jeg to dikt utgitt i en bok med samme redaktør. Den gangen dreide det seg om to av mine dikt med inspirasjon fra dyreriket.

I 2013 opprettet jeg min personlige blogg Gro Jeanettes blogg om skribentliv og helse, en blogg om å skrive bok om egne erfaringer med å vokse opp med en kronisk sykdom, og i mitt tilfelle en sjelden diagnose. Målet var både å trekke selve bokprosjektet mitt, men også blødersykdommen litt frem i lyset. Det å gjøre sykdommen litt mer kjent og ikke bare et skremmende ord som ingen vet hva er. Bloggen handler derfor både om sykdom, men også mye om skriving.

Jeg er født i Stavanger, men vokste opp på Bjerkås ved Vollen i Asker. Har nå bodd i Oslo mesteparten av mitt voksne liv. Det har vært nødvendig å stokke om på livskortene noen ganger, på grunn av sykdom. Livet kan plutselig ta en litt annen retning enn det man planlegger og forventer. Skriving har hjulpet meg gjennom mye! Som barn var jeg ofte syk, og ble derfor lest mye for. Det kan sikkert forklare mye av interessen for litteratur.

I 2002 skrev jeg diktet Tusen tårer om temaet sorg, som bokstavelig talt lever sitt eget liv på internett. Det har faktisk vært en del arbeid å søke etter og kontakte fremmede bloggere, og be dem sette inn navnet mitt også, ikke bare diktet. Eller jeg kontakter bloggmoderatorer og ber dem fjerne diktet, dersom det ikke er publisert lovlig. Dette var før jeg begynte å blogge selv, så jeg ble veldig overrasket! Det var spesielt etter større tragiske hendelser at dette diktet har vært populært. Jeg har fått mange varme tilbakemeldinger fra folk som har lest diktet opp ved begravelser, eller bare liker det. Blant annet befant diktet "Tusen tårer" seg plutselig i mange av landets aviser uten at jeg visste det på forhånd, i forbindelse med en større nyhetssak. Igjen tok jeg kontakt og lurte på hvorfor de ikke hadde spurt meg først...

Jeg har deltatt på flere eksterne skrivekurs. I slutten av 2013 deltok jeg på et generelt skrivekurs på to kvelder på Litteraturhuset i Oslo. Selv om jeg har drevet med skriving nesten hele livet og driver skribentforening, har man alltid godt av litt påfyll og inspirasjon utenfra. Også skrivekurset med Ivo de Figueiredo i mai 2015, og skrivekurset med Trude Teige i november 2015, begge på Aschehoug forlag i Oslo, var veldig inspirerende! Også bloggkurset til Christine Otterstad på Lillestrøm i 2014 var veldig nyttig! For selve bloggingen,og for skriving generelt!

Noen av de litterære ideene jeg fikk på et skrivekurs for mange år siden, har jeg utviklet videre. Jeg har også tatt kurs innenfor temaet ledelse, som er nyttig å ha med seg. Har vært litt borti drama og skuespill, både i forbindelse med skriveprosess og fremføring. Jeg tok noen kurs innenfor ulike sjangere litteratur for flere år siden, der fokuset lå på å lære om forskjellige litteratursjangere. Også kurs i psykologi har jeg hatt nytte av; Hvorfor gjør bokas eller filmens drapsmann som han gjør, akkurat der og da, og hva er det som gjør at han blir avslørt? Jeg studerte ved Barnevernsakademiet i Oslo for en del år siden, og jobbet flere år som førskolelærer. Det ga tanker rundt det å skrive for barn; Hva er de opptatt av, hva fenger dem? Når det gjelder å skrive for barn, kan nevnes diktet "Fløy en liten blåfugl hver julekveld" som ble utgitt av Gyldendal Undervisning i 2006, i læreboken ”Safari”, norsk for 5. klasse-trinn.

Flere bokmanuskripter og prosjekter venter på å se dagens lys "på ordentlig", og etter at juleboken Desember endelig kom ut i 2010, har jeg fått mer tid til egne bokprosjekter. I flertall, ja. De to største skriveprosjektene mine, to ganske ferdige bøker, er likevel ikke utgitt ennå. Til tider kan det være travelt å være skribent! Men eget manus har jeg, og bok skal det bli! Det ene er manus til en roman, det andre er min egen historie om hvordan vokse opp med en sjelden og kronisk sykdom, som du finner mer om på bloggen.

Arbeidet med ULFF krever mye - derfor må ofte eget skrivearbeid vike plassen for lederrollen med blant annet planlegging, kommunikasjon med medlemmer og eksterne kontakter. Jeg gikk tre år på webdesignskole for noen år siden, det var der ideen om nettsiden dukket opp, foreningen var allerede så vidt kommet i gang. Derfor falt det seg naturlig at det er jeg som har ansvar for nettsiden i tillegg til lederrollen. Det er nesten et fulltidsprosjekt i seg selv!

Å måtte avbryte arbeidet som førskolelærer og flere forsøk med skolegang, var ikke morsomt. Imidlertid var det som jeg "fant meg selv" da arbeidet med skribentforeningen ULFF startet opp. Da forsto jeg at det var her jeg skulle være! Kommunikasjon med medlemmer og det kreative samspillet kan være krevende, men gir så mye tilbake! Jeg har alltid ønsket meg et nettverk med mennesker som deler min store interesse, på et seriøst plan. Det har jeg fått, og er overlykkelig for det!

Det har også blitt noen intervjuer i media. Jeg betrakter årene fra og med 2001 som de viktigste årene rent skribentmessig, det var også det året ULFF startet opp. Du finner mange av mine noveller og dikt her på mitt nettområde.


(Sist oppdatert 17.12.16.)

 

Mine utgivelser;
- 2018: Sitert tre ganger i den litterære, digitale ordboken
«Det Norske Akademis ordbok» (Naob). Utgitt av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og Kunnskapsforlaget, januar.
- 2016: Medforfatter i boken Turen jeg aldri glemmer med tekst og bilder, utgitt av Aleksander Gamme (red.). April 2016 på forlaget Cappelen Damm.
- 2015: Virkelighetshistorie ble antatt hos Cappelen Damm.
- 2014: To av mine dikt ble utgitt i ekstern bok; Livsglede av Lise Askvik.
- 2013: Diktet «Tusen tårer» ble gjengitt av flere norske aviser, f.eks. i VG her, og lest opp på minnestunnd. Oppstart av Gro Jeanettes blogg om skribentliv og helse.
- 2011: Juleantologien Desember utgitt som e-bok 1. mars.
- 2010: Desember - en juleantologi, utgitt hos forlaget Publica Bok, oktober. Jeg er redaktør og medforfatter.
- 2007: Josefines jul; Jeg skrev på forfatteroppdrag for forlaget Pinjata / Egmont, en adventskalender i 24 deler, desember.
- 2006: Diktet "Fløy en liten blåfugl hver julekveld" utgitt i norskbok for 5. klassetrinn; "Safari 5, lesebok B . Gyldendal Undervisning. Side 100+101.
- Publisering av diktsamlingen "Kattehjerte" på Fortellinger.net, 26.06.06.
- 2005: Utgivelse av to dikt i dyreantologien "Firbente fortellinger", utgitt av Lise Askvik og radiokanal P4. Forlaget "Lille Måne".

Gro Jeanette Nilsen leser egne dikt, noen år tilbake.

 

Publiseringer og arbeider:

- Fullstendig publiseringsliste
- Diktsider
- Artikler
- Noveller
- Essays
- Bokanmeldelser
- Tusen tårer - en samleside om hvordan diktet er brukt på internett.
- Bøker og bokmanus
- Nettside for et skriveprosjekt (Midlertidig lukket)
Gro Jeanette Nilsen's Facebook profile
Ris og ros til skribentsiden min på Facebook? Velkommen! :-)

Min personlige blogg om skribentliv og helse;


Du kan også følge meg på Twitter:
Share  
@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)
Gro Jeanette Nilsen, Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF), Desember - en juleantologi, Safari, Tusen tårer, Josefine, dikt, Turen jeg aldri glemmer, Bjerkås, Vollen, Oslo, skrive bok, litteratur, skrivegruppe, skribentforening, Gro Jeanette Nilsen, kultur , blogg, julebøker, julebok, dikt, skribentforening,