Deltakere på skrivekurs
av Gro Jeanette Nilsen

11. og 12. november deltok to av oss i Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF) på et skrivekurs på Litteraturhuset i Oslo. Eller Skrive-og inspirasjonskurs, for å være helt nøyaktig. De to veldig aktive kveldene nå over. Vi i ULFF hadde sendt ut informasjon om kurset innad i foreningen, men skrivekurset krevde planlegging, tidlig påmelding og det var kun få plasser igjen. Det skal godt gjøres at alt passer for alle. Vi endte opp med at Stein Erik og undertegnede fra styret meldte oss på. Etter påmeldingen hadde jeg en god følelse på at dette var riktig å gjøre.

Mandag klokken 18.00 startet det som skulle vise seg å bli to veldig akive kvelder. Den første dagen bestod av fire timer, innledet med presentasjonsrunde av både av læreren og deltakerne på Litteraturhuset i Oslo. Hver og en av oss sytten deltakerne skulle legge frem egne intensjoner med kurset, og si litt om ønsker og tanker i forhold til dette. Den biten var spennende, det fantes mange ulike ståsteder rent skrivemessig.

Vi hadde flere nyttige og lærerike skriveøvelser, fint å se hvilke ulike måter man kan se ting på, for eksempel. Under flere skriveøvelser skulle vi skrive samtidig med å høre på musikk, dette syntes jeg er interessant, men jeg har en tendens til å gå sånn inn i skrivingen at musikken blir litt borte som om den drukner i teksten. Nå måtte jeg virkelig konsentrere meg for ikke å gå glipp av noe viktig! Da vi skulle høre på rolig musikk, satt jeg først med lukkede øyne og bare lyttet, men det tok ikke lang tid før jeg begynte å bla litt i eget manus. Å lytte til musikk gir meg ofte inspirasjon så sterkt at til slutt hører jeg ikke musikken fordi jeg er så inne i det jeg skriver. En annen morsom måte å skrive på, var at vi skulle skrive et tenkt fremtidig dagboknotat fra etter at kurset er ferdig (Selv om vi altså ikke var ferdig med kveld nummer en engang enda!). Veldig artig, og jeg bruker resultatet som bakgrunn for dette referatet.

En annen skriveøvelse, det er mulig det var den aller første, så jeg for meg detaljer fra et gammelt manus, et slags eventyr for barn som jeg har hatt liggende i venteskuffen i mange år. Det var så mange ulike ståsteder blant oss deltakerne, at det var det ikke så lett å gå inn på hver enkelts prosjekter, og det skjønner jeg jo.

En av oppgavene den andre dagen, tirsdag, bød også på morsomme overraskelser. I en av skriveøvelsene skulle vi arbeide to og to, og tenke oss at vi var en av hovedpersonene i hvert vårt manus, og forsøke å intervjue hverandre for å finne ut mer om den andre fiktive personen. Dette måtte jo gå helt over styr. For det første skulle vi late som vi traff hverandre tilfeldig etter lang tid, og vi skulle begge tenke oss hvor vi møttes. Og det var selvsagt to vidt forskjellige steder, så det ble bare surr. Stein Erik i ULFF som jeg samarbeidet med var liksom på et utested, og jeg var i skogen. Ha ha. Så da han spurte om jeg også synes det er bra musikk her (han tenkte da på det utestedet hovedpersonen hans var på), svarte jeg som min rollefigur at joda, det er veldig fin fuglesang. I tillegg gikk det litt i surr når vi skulle svare, ettersom man måtte svare som den oppdiktede personen ville ha svart, og ikke som oss selv. Veldig artig måte å jobbe på, men som sagt ganske komplisert til tider!

Jeg kjøpte også Skriveboka av Merete Morken Andersen, som var læreren på skrivekurset. Og jeg fikk også boken signert av forfatteren. Til slutt vil jeg anbefale kurset til Merete, og det fins helt sikkert mange tilsvarende gode kurs også! Og glem endelig ikke skrivegrupper og skribentforeninger! Hvis du vil noe med skribentdrømmen, ta tak i den nå!


@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)