ULFF-medlemmer leste på bokkafe'!
av Gro Jeanette Nilsen
(med innspill fra andre som var med)


Vi i Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF) leste egne tekster og hadde stand på en bokkafe' i Oslo, og det to hele dager! Vi var veldig spente på opplegget og organiseringen. Arrangementet fant sted på Østensjø skole helgen 29-30. mars 2008, innendørs. Dette gjorde sitt til at vi ikke behøvde å ta hensyn til været. Og gudskjelov for det, for regnværet var et faktum. Sannsynligvis var det bare positivt for oss, i hvertfall kom det veldig mye folk!

Dag 1:
Vi møtte opp lørdag formiddag som tre levende spørsmålstegn; Maya, Mari og Gro Jeanette. Bilen var pakket med alt fra egenproduserte tekster, til ting vi skulle forsøke å selge fra boden vår. En kurv med gratisgaver til eventuelle nyssgjerrige barn hadde vi også, i tillegg til lapper om foreningen til utdeling. Den alltid medbrakte store plakaten vår og de gule nøkkelbåndene var selvsagt også pakket og klart! Her er Mari E. og Gro Jeanette i aksjon med tekstopplesning.

 

Fordi en av oss satt i rullestol fikk vi reservert en plass der vi unngikk de fleste trappene. Vi hadde en sittegruppe med sofa helt for oss selv, vegg i vegg med en velfylt kantine som duftet fristende av nystekte vafler, nydelige kaker og alt hva du kunne ha lyst på. Det ble kokt pølser og kaffe, for ikke å snakke om en velfylt bruskasse. Hva mer kunne en ønske seg? Østensjø skoles musikk-korps hadde nok en finger med i spillet der.

Skolens gymsal var for anledningen gjort om til en gedigen bokhandel med kun brukte bøker. Det var bord overalt, med stabler av bøker, sortert på emne. Du kunne finne mye billig og bra, et skikkelig bokeventyr for lesehester!

 

 

Vi i ULFF fikk ha hele to opplesningsøkter denne dagen! De litterære innslagene våre gikk i dikt og noveller, mens Maya passet boden, fotograferte og delte ut informasjon om foreningen. I tillegg til det øvrige publikum og de som jobbet med bokkafe’-prosjektet, hadde vi egne besøkende også som gjerne ville titte.
Man møter så mange interessante mennesker som en gjerne skulle snakket masse med, enten de er interessert i foreningen eller i det du har å selge eller gi bort. Vi hadde en del barn ”på besøk” i gratiskurven vår, den ble etter hvert ganske populær. Gratis-tingene var for det meste småpremier som var igjen etter deltakelse på tidligere bydelsdager.
Fordi bokkafe’-eventyret skulle fortsette neste dag, behøvde vi ikke pakke sammen så mye. Vi ryddet litt og tok med oss kamera etc. før vi tok fri, sånn i tretiden.
Maya passer på at ting går riktig for seg! Her nytter det ikke å sove i timen!
Gro Jeanette henger opp informasjon om ULFF på staffeliet vi har fått låne til plakaten vår. Vi skulle ønske at flere av de yngre medlemmene hadde hatt anledning til å delta også, men er samtidig veldig fornøyd med prosjektet så langt.
 


Dag 2:
Søndag morgen før jeg dro, startet med at det tikket inn melding på mobil om at en av de andre var syk. Men sånt skjer, ikke noe å gjøre med det
.

En liten stund etter oppstarten på dag to, kom den bokglade venninne Tone på besøk. Hun er storleser av krimbøker, og gymsalens bokeventyr var fristende. I alle fall endte hun opp med flere krimbøker.

 

 

Tone var behjelpelig med fotografering da Mari og undertegnede opptrådte med dagens dose dikt og noveller, samt et essay. Responsen fra både Tone og de andre var meget god. Publikum klappet og lo i alle fall på de rette stedene. Også en av Tones venninner med barn kom for å se hva dette var for noe.
Rett etter at opplesningen var ferdig kom besøk fra familien til undertegnede. Disse var dessverre litt for sene til å få med seg opplesningen, og denne dagen var det kun en slik. Men koselig var det likevel! De brukte lang tid i bok-kjelleren. Det var kanskje ikke så rart, for da de kom tilbake hadde de kjøpt en hel eske med bøker, og dette for kun en hundrelapp!

Vi hadde noen flere påmeldte fra ULFF. Noen av dem meldte avbud like før, men sånn er det bare noen ganger. Jeg var hjemme litt før fire søndag ettermiddag, helt utslitt!
 

Konklusjon:
Dagene ble absolutt ikke like, etter som både våre deltakere fra ULFF og publikum som sagt var forskjellig (også vårt private publikum).
Lørdag hadde vi opplesning to ganger, og søndag bare en. Vi lurer på om det hadde gått an å kjede seg en helg med dette aktivitetsnivået!

Selv er jeg generelt veldig fornøyd. Det jeg savnet var et større oppmøte fra våre medlemmer i ULFF. Da hadde det blitt litt mindre "press" på hver enkelt ang. hvor lenge man må være til stede pr. dag. Mange var imidlertid flinke til å gi tilbakemeldinger.

Deltakerne fra ULFF var etter hva jeg har forstått veldig fornøyde, og meldingene går i at det var gøy å lese for det store publikumet vi møtte. En annen gang vil vi kanskje velge å tenke kun litteratur (bøker, blader, skrivesaker) når det gjelder salg/gratisting/ loddtrekning. Og ikke "alt mulig", fra gratis kosedyr til barna til større ting slik vi hadde nå. Vi hadde imidlertid såpass mange premier og ting igjen etter bydelsdagene sist som vi måtte få brukt, og dette var en fin anledning.


At vi slapp å ha med bord og stoler selv, sparte oss for mye arbeid. På bydelsdagene hadde vi laget loddbod med fastsatte premier. Det ble litt mye å ordne så det ble sløyfet nå, det hadde dessuten krevet større premier og strukturerte premielister. Vi tar det en annen gang. Da loddsalg krever mer forberedelse hadde vi den gang også planleggingsmøte i forkant, m.h.t. hvem som skulle gjøre eller kjøpe inn hva.
Det var morsomt at det var flere foreninger og lag samlet på Østensjø skole, og at gymsalen var proppfull av bøker! Her var alt fra forfatterbesøk til innslag fra både bibliotek og Østensjøvannets venner, Østensjø historielag for å nevne noe.

Helhetsinntrykket er som sagt at det var utrolig gøy! Vi møtte veldig koselige mennesker, og så varmt som vi ble tatt i mot! Og så ble vi enda bedre kjent, vi som deltok også!

Det var spennende å se hvordan publikum tok i mot tekstene våre! Det var nesten litt trist da prosjektet var over! Som vår kontaktperson fra arrangementet sa det;"Vil bare sende en mail for å takke for at dere kom til oss i helgen. Vi hadde det veldig gøy med dette og har nådd målene våre for helgen. Jeg fikk veldig mye positiv tilbakemeldig på at dere var der og på opplesningene deres!! Vi evaluerer nå, og tar med alle erfaringer. Det blir nok ett nytt arrangement til neste år!!" (sitat E. Moe)

Hjertelig takk til dere som var med, og også til familie og venner som kom på besøk og støttet opp om oss! Veldig, veldig bra! Dette var en slitsom, men helt fantastisk begivenhetsrik helg. Vi følte oss hjemme, ja det var nesten som vi hadde flyttet inn! Virkelig en opplevelse man kan leve lenge på!


Les også: Nevnt i artikkel om bokkafe'


@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)