Spennende foredrag på Oslo bokfestival 2014
av Gro Jeanette Nilsen
Planen vi hadde iUnge Lovende Forfatteres Forening (ULFF) var å reise på Oslo bokfestival både fredag og lørdag. Eller i hvertfall lørdag. Det er imidlertid ikke alt som er like lett å få til. Blant annet hadde en av de mest ivrige i ULFF fått seg jobb som frivillig på bokfestivalen denne helgen. Det er jo helt supert, men ikke så lett å kombinere og planlegge å treffe andre. Men for en dag!

Fredag kveld var det satt opp et foredrag på hovedscenen som het "Å skrive livet". Det gikk jo ikke an å hoppe over dette, på ingen måte! Men før undertegnede i det hele tatt kom så langt som til bokfestivalen, hadde jeg faktisk en veldig inspirerende og hyggelig samtale med en taxisjåfør, som tydelig var ganske oppegående når det gjaldt kultur og litteratur. Det er ikke ofte jeg har sånne samtaler med taxisjåfører, eller med fremmede i det hele tatt, men dette var virkelig hyggelig! Men så kom jeg altså til bokfestivalen.

Kjersti Annesdatter Skomsvold, Linnea Myhre og Hanne Ørstavik fortalte om egne bøker som går nært inn på livet. Før foredraget fikk en kjøpt vin i baren, og jeg ser også at man har mye igjen for å komme tidlig og kunne velge de beste plassene med bord og det hele. Det sto mye folk utenfor og så på, som ikke fikk plass inne! Mange av momentene var godt kjent fra før, mens andre var det ikke. Noe av det var en veldig aha-opplevelse, der en tenkte; Ja selvsagt, hvorfor har jeg ikke tenkt på det? Det var veldig flott å høre at andre også satte ord på disse tingene jeg hadde tenkt på og skrevet om så lenge!

Neste foredrag på denne hovedscenen begynte halv åtte. Da holdt Knut Nærum sitt foredrag "Humor er gøy", der han fortalte om sin siste bok. Det var et flott foredrag, av en kar vi vanligvis ser på TV :-)

Lørdagens foredrag med gullramme rundt fant sted på dagtid, klokken 13. Det foredraget jeg hadde sett meg ut i dag, og som jeg mente at jeg selv (og helst mange flere fra ULFF) absolutt burde reise på og finne ut hva var, var noe som het "Lunsj med redaktørene". En redaktør fra hvert av de fire største forlagene skulle være tilstede.

De fire av landets største forlag; Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm og Vigmostad og Bjørke, hadde laget et foredrag om prosessen for bokutgivelse, og til slutt svarte de på spørsmål fra salen. Og det var slett ikke så skummelt og stivt som det høres ut som, men utrolig lærerikt! Uhyre spennende forelesning, midt i blinken for meg som virkelig lurer på hvor manuset mitt vil ende opp som ferdig bok til slutt! Veldig glad for at jeg valgte å dra på akkurat dette foredraget! På bildet øverst i innlegget ser du de fire representantene fra forlagene, med skilt som fortalte hva de heter og hvilket forlag hver av dem var fra.

 

Videre lesning på ULFF-blogger:

Foredrag om å skrive livet, på Oslo bokfestival.
(Foto Gro Jeanette Nilsen:)

Møte med redaktørene.
(Foto: Gro Jeanette Nilsen)

Jul, juleavslutning, skrivegruppe, Rorbua, Aker Brygge, ULFF, Unge Lovende Forres Forening, skrivegruppe, Rorbua
@Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF)